Text: -A A +A
Четете още в Имидж: Етикет

Повечето хора се затрудняват да запомнят имената и лицата на хората, с които се запознават. В същото време, това е много важно умение, необходимо в съвременния живот.

Фото: stock.xchng

Английския психолог Тони Бузен (Tony Buzan) е разработил универсален метод, който ще Ви помогне да запомняте лицата и имената на хората, с които се запознавате и никога да не изпадате в неудобно положение. За да прилагате този метод трябва само да се интересувате от хората, с които се запознавате и да бъдете учтиви.

Не е задължително стриктно да спазвате всички стъпки от посочения по-долу алгоритъм. Изберете за себе си тези точки, които най-много ще Ви подхождат и улесняват.

1. Мислено се подгответе, че ще се запознавате

Ако Ви предстои да се запознаете с някакъв човек, мислено се подгответе към тази ситуация. Трябва да имате положителна нагласа.

Някои хора предварително си казват, че имат лоша памет на имената и лицата и затова няма какво да се стараят, защото пак нищо няма да запомнят. Ако сте от тези хора, веднага ще забележите голям напредък в запомнянето, щом повярвате, че можете да развиете своята памет. Опитайте се да се отпуснете за една-две минути преди срещата с непознат човек и мислено да се подготвите към запознанството.

2. Наблюдавайте

Запознавайки се с човека, гледайте го направо в очите. Не извъртайте погледа си, не гледайте в краката си или някъде зад гърба на човека. Разглеждайки лицето на този с когото се запознавате, обърнете внимание върху отделните черти, тъй като това ще Ви помогне да запомните лицето. Ако се вглеждате в лицата на хората, ще забележите, че те наистина много се отличават едно от друго.

Развитата наблюдателност е голяма стъпка към подобряването на паметта. Хората не запомнят външността на новите си познати основно заради това, че те само поглеждат в очите на събеседника, докато трябва да разглеждат внимателно лицето.

Най-добре е да тренирате своята наблюдателност на обществени места. Всеки път се се концентрирайте върху само един детайл – един ден да разглеждате само носовете на хората, друг ден - веждите, трети – ушите, четвърти – формата на черепа и т.н. С изненада ще откриете, че лицата на хората наистина много се различават. Ще развивате своята памет, научавайки се да забелязвате тези различия.

3. Слушайте

Внимателно и съсредоточено се вслушвайте в звученето на името на човека, с когото се запознавате. Това е много важен момент от първоначалния етап на запознанството. На този етап много хора пропускат ценна информация, защото повече мислят за това, как да не забравят името на човека, отколкото върху самото име.

4. Помолете човека да повтори името си

Дори да сте чули името на човека много ясно, не се срамувайте любезно да го помолите да повтори името си. Повторението помага да запомняте, като всяко ново повторение покачва шанса името да бъде запомнено.

5. Уточнете произношението

След като чуете името на човека, веднага проверете, дали вярно го произнасяте. По този начин ще покажете своята заинтересованост в новото запознанство. Освен това, повтаряйки името на човека, ще можете да го запомните по-добре.

6. Помолете името да бъде произнесено по букви

Ако имате някакво съмнение за това, как точно се пише името, в любезна или шеговита форма помолете новият Ви познат да си каже името по букви. Това ще Ви позволи пак да покажете своят интерес към събеседника и ще можете да чуете името на човека още веднъж.

Четете още в Имидж: Етикет
Прочетено: 24,020 пъти Източник: Портал Кариерист | 20.05.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!