Text: -A A +A
Четете още в Имидж: Етикет

Списание Ню Йорк предложи малък гид за градски етикет за жителите на огромния град, където свръхнаселеността и новите технологии създават атмосфера, понякога доста далеч от етиката и доброто възпитание.

Фото: stock.xchng

Седмичникът мотивира решението за издаването на такъв гид за градски етикет именно с естеството на живота в Ню Йорк. Някои от правилата, които според авторите на справочника трябва да се спазват от нюйоркчани са, че не бива да се говори по мобилен телефон в обществена тоалетна, в асансьор или на романтична среща. Споменава се и кога трябва да се махнат слушалките на портативния плеър iPod - в присъствието на колеги, които могат да ви навредят, пред полицаи, пред родителите и в момента, когато се поръчва в ресторант.

В метрото не бива да се чете вестникът на съседа, освен ако става въпрос за новина, за която всички говорят или за резултат от спортно събитие. Счита се за невъзпитано да се наблюдават втренчено хората по време на пътуването, да се оправя гримът и да се оставят пълни торби до седалката, на която човек се е настанил. Има и разрешени неща като например да се ползва абонаментът за безжичен интернет на съседа, ако той не си е сложил парола. "Ню Йорк" съветва спортуващите да се обръщат директно към ентусиастите, които заемат повече от 30 мин. например бягащата пътека, а не веднага да тичат до управата.

Дали може да се флиртува във фитнес зала? Да, отговаря седмичникът, но при условия, че флиртува жена с мъж, а не обратното. Вестникът не изключва "краденето на чуждо такси", но учтиво - да се застане преди чакащия по-отдавна, но на разстояние не по-малко от няколко къщи. Притежанието на огромния джип "Хамър" е "ОК", но само, ако ще провеждате нощен рейд в Тикрит", не без чувство за хумор съветва "Ню Йорк".

Не е забравен и деликатният момент на взаимоотношения мъж-жена. При срещи винаги плаща мъжът, а при гей-двойки - този, който кани другия.

Четете още в Имидж: Етикет
Прочетено: 5,109 пъти Източник: actualno.com | 20.06.2006г.