Text: -A A +A
Четете още в Имидж: бизнес среща, Етикет

Знаете ли, как можете да проведете една среща в светкавично кратки срокове? Да я направите прави! Доказано е, че срещите, протичащи на крак са шампиони по краткост. Но, разбира се, този начин в повечето случаи не е подходящ.

Фото: microsoft

От голямо значение е регламентът на срещата и мястото, където тя ще се провежда. Времето от 12,00 ч. по обяд до около три часа се счита за "мъртъв час": повечето хора по това време изпитват намаляване на физическата си и творческа дейности (дори ако те не са „обезсилени” от обилния обяд). Ако срещата се провежда в края на деня, някои от участниците му мислят само за това, кога тя ще приключи и всички ще могат да се приберат.

Има смисъл предварително да се определи регламентът на срещата, особено в случаите, когато някои от участниците са твърде приказливи. По време на дългите срещи могат да се правят кафе паузи, когато участниците ще могат да се поразтъпчат и да си съберат мислите (а приказливците да се наговорят на воля).

Когато искате да решите по време на делова среща някакъв своя въпрос, ще засилите позициите си, ако организирате среща на „своята територия”. Ако това не е възможно, организирайте среща на неутрална територия, но само не и на територията на своите опоненти.

Начинът, по който хората се разполагат по време на делови срещи, демонстрира установилата се йерархия. Кръглата маса прави участниците по-равни помежду си. Ако съществува място начело на масата или на подиума, то незабавно ще определи йерархия. Когато в една група има лидер или ръководител, хората, които са седнали до него или нея, почти винаги се смятат за привилегировани членове на групата.

Когато срещата се провежда зад правоъгълна маса и Вие сте седнали по средата на дългата страна, то всички много добре ще Ви виждат. С човека, разположен срещу Вас изпадате в конфронтация. Съюзниците обикновено са разположени едни до други. Имайте предвид тези психологически моменти, когато си избирате място по време на делова среща.

Успех!

Четете още в Имидж: бизнес среща, Етикет
Прочетено: 3,446 пъти Източник: Портал Кариерист | 10.07.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!