Text: -A A +A

Можете ли да сключите договор с клиент само за 7 секунди? Мислим, че това е напълно възможно, стига да направите добро първо впечатление!

Фото: stock.xchng

Само веднъж имате възможност да направите първото впечатление на клиента си. И, ако това впечатление не е много добро, можете да бъдете сигурни, че сте общували с този клиент за първи и последен път.

Когато впечатлението е положително, дори да не сте сключили веднага договор, ще имате много големи шансове да го направите по-късно, защото клиентът вече Ви е запомнил като „сигурен” човек.

Няма значение дали имате лична среща или говорите по телефона, не бива да пилеете ценното си време.

За да имате добър резултат от контактите си с потенциалните клинети, обърнете своето внимание върху следното:

1. От какво се формира първото впечатление?

Когато говорим за лична среща, помнете, че 93% от първото впечатление се формира от външния Ви вид, жестовете и мимиките, и само 7% от впечатлението се формира от думите, които казвате. Когато става дума за разговор по телефона, то 70% от впечатлението се формира от тона на разговора и сигурността в гласа Ви и само 30% зависи от това, какво точно сте казали.

2. Намерете нужните думи за първата среща

Въпреки факта, че само в 7% от случаите думите, които казвате наистина са важни, не пропускайте дори и тези 7% вероятност да направите благоприятно впечатление. По време на лична среща с клиент изразете своето уважение и благодарност към човека. Например, чрез думите: „Благодаря, че сте намерили време, за да се срещнете с мен”. Не забравяйте, че ако сте проявили уважение към някого, то и към Вас ще бъде проявено уважение.

3. Наричайте хората по име

Няма нищо по-приятно за човека, от това, да чуе името си. Опитайте се да се обърнете по име към човека още през първите 7 секунди от разговора. По този начин веднага показвате, че цените клиента си като човек и сте готови да го изслушате внимателно.

4. Обърнете внимание върху своята прическа

Първото, което прави впечатление в един човек, са лицето и преческата му. Повечето хора няма да искат да имат вземане-даване с човек, който има немарлива прическа или косата му е боядисана в необичаен цвят.

5. Обърнете внимание върху обувките си

След първия поглед (върху лицето и прическата Ви), погледът на клиента най-вероятно ще се насочи към обувките Ви. Ако обувките Ви не са наред, клиентът може да си помисли: „Възможно е, този човек да не обръща внимание върху детайлите. Как може да се има работа с него?”

6. Научете се да ходите бързо

Смята се, че хората, които вървят по-бързо, отколкото околните, са по-активни, по-енергични и по-заети. Точно с такива хора клиентите искат да работят.

7. Винаги носете в себе си визитни картички

Визитната картичка е малко допълнение към общия имидж на деловия човек. Винаги имайте в себе си няколко визитни картички. Нищо не разваля бизнес срещите повече от това да кажете: „Извенявайте, но аз май съм забравил визитните си картички” или „За съжаление преди малко ми свършиха визитките”. Купете си специална кутийка за визитните си картички, където ще можете да ги съхранявате без опасност те да бъдат смачкани или изцапани.

8. Винаги започвайте разговора си с усмивка

Усмивката е сигналът, че поздравявате човека, че се радвате да го видите и да общувате с него. Освен това, усмивката говори на събеседника Ви, че сте отворен човек. Надяваме се, че Нашите съвети, ще Ви помогнат да сключвате договорите си само за 7 секунди.

Прочетено: 49,170 пъти Източник: Портал Кариерист | 15.12.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!