Text: -A A +A

Всеки подчинен служител усеща върху себе си натиска на властното държане на своите по-висшестоящи началници. Истината е, че всеки, който става началник, съзнателно или подсъзнателно използва психологическите методи за потискане на подчинените си. Това е много важна мисия на шефовете, имаща своето място във всяка една корпоративна култура.

Фото: stock.xchng

Всеки подчинен служител усеща върху себе си натиска на властното държане на своите по-висшестоящи началници. Истината е, че всеки, който става началник, съзнателно или подсъзнателно използва психологическите методи за потискане на подчинените си. Това е много важна мисия на шефовете, имаща своето място във всяка една корпоративна култура.

Джозъф Оуън (Joseph Owen), ръководителят на консалтингова компания Auvian Partners е описал най-често срещаните методи за властното въздействие върху подчинените в най-различните ситуации. Ако сте началник, със сигурност ще ги харесате и ще ги ползвате. Ако сте подчинен, вече ще можете да забелязвате кога на Вас се оказва психологическо въздействие с цел да се демонстрира властта.

Как да изглеждате властни в различните ситуации:

Срещи и събрания

 • Винаги се явявайте последни – останалите нека да чакат.
 • Никога не четете документите предварително. Правете това по време на събранието. По този начин Вие ще покажете на събралите се подчинени, че сте много зает човек и освен това, сте и много умен, защото успявате да вникнете в смисъла на документите през петте минути, през които ги преглеждате по диагонал.
 • Когато някой подчинен Ви идва на прием в кабинета, винаги го оставяйте да Ви чака пред вратата, поне за кратко. В идеалния вариант вратата трябва да бъде леко отворена, за да може посетителят да вижда, че в момента сте заети с нещо важно – например, преглеждате обемната си и много отговорна електронна поща.
 • По време на събранието отговорете на телефонното обаждане или дори излезте от залата, за да говорите с някой извън залата. На говорещия в момента човек кажете да продължава доклада си. По този начин ще покажете, че не смятате докладчика за важен, а и ще накарате подчинените си да се чудят, каква е Вашата гледна точка по обсъждания въпрос.

Пътувания

 • Променяйте плановете си относно пътуването в последния момент. Демонстрирайте, че сте много зает човек и внесете максимум обърквания в плановете на своите подчинени.
 • Изберете някой от подчинените си, който да Ви носи багажа. Изненадващите промени в плановете Ви (часа на отпътуването, например) ще накара подчинените Ви доста да потичат.
 • Качвайки се на превозното средство (самолет, кола, автобус) седнете отделно от персонала си – на по-добро и по-удобно място.
 • Никога не плащайте сами в таксито. Нека това прави със служебни пари Вашият подчинен, който Ви съпровожда по време на пътуването.

Офисна среда

 • Вашият офис трябва да бъде няколко нива над офисите на Вашите подчинени – и като големина и като обзавеждане. В идеалния вариант той трябва да се намира дори на друг етаж, да има самостоятелна приемна и охрана. Офисът Ви трябва да всява респект не само във външните посетители, но и във Вашите подчинени служители.
 • За кабинета си изберете снимките, където сте заснети в компанията на всякакви президенти и министри. Поместете ги на видно място. Подходящо впечатление произвеждат и снимките, където сте заснети на фона на голяма вила или скъп автомобил.
 • На бюрото Ви трябва да се намира възможно най-съвременен и скъп компютър. Можете да не работите на него, а само да го използвате, за да четете електронната си поща.

Комуникации

 • Всички входящи и изходящи обаждания трябва да минават през секретарка или друг служител. Никога не се обаждайте веднага - оставете малко да Ви изчакат.
 • Вътрешнофирмените бюлетини съществуват за това, за да могат, колкото може по-често да публикуват Вашата снимка: Вие връчвате награди, посещавате с група съпроводители производството, произнасяте реч за бъдещето на фирмата и т.н.
 • С останалите мениджъри на фирмата общувайте само чрез своите сътрудници. Вие сте прекалено заети, за да можете лично да се срещате с всеки. Освен това, по този начин на мениджърите ще им е по-трудно да Ви казват личното си мнение по някакъв въпрос.
 • Пишете или с помощта на стар модел химикалка (това е традиция и е скъпо) или с обикновен червен химикал (така ще можете по-лесно да правите забележки върху документите, показвайки некадърността на Вашите подчинени).

ІІ част - Психологическо въздействие на властта: Конференции и семинари, Приемът на храна, Свободно време, Облекло

Прочетено: 4,664 пъти Източник: Портал Кариерист | 09.09.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Има голяма истина в това, което е написано! Точно така се случва в живота и шефовете прилагат тези практики за да потискат подчинените си. Да познавате голям началник, който не се държи по този начин? Мисля, че те го правят специално и осъзнават своето държане!


никога не съм,чел толкова глупости на едно място.наистина се чудя на този който ги е писал и съжелявам всеки който спазва написаното


Невероятни глупости. Това съвети, как да си провалим бизнеса ли са?!


Добави коментар