Text: -A A +A
Четете още в Имидж: Изграждане на имидж, облекло

Продължаваме да Ви запознаваме с най-често срещаните методи за властното въздействие върху подчинените в най-различните ситуации. Ако сте началник, със сигурност ще ги харесате и ще ги ползвате. Ако сте подчинен, вече ще можете да забелязвате кога на Вас се оказва психологическо въздействие с цел да се демонстрира властта.

Фото: stock.xchng

І част - Психологическо въздействие на властта: Срещи и събрания, Пътувания, Офисна среда, Комуникации

Продължаваме да Ви запознаваме с най-често срещаните методи за властното въздействие върху подчинените в най-различните ситуации. Ако сте началник, със сигурност ще ги харесате и ще ги ползвате. Ако сте подчинен, вече ще можете да забелязвате кога на Вас се оказва психологическо въздействие с цел да се демонстрира властта.

Конференции и семинари

 • На конференциите от общ характер се явявайте само, за да кажете речта си. След това веднага напускайте, за да покажете, че сте зает човек.
 • По време на специализираните конференции изнесете голям доклад. По време на почивката си общувайте само с тези, които са на Вашето йерархично ниво или с тези, които са над Вас. Не се принизявайте да говорите с подчинените (най-вече, със своите).
 • Дайте на Вашите подчинени да разберат, че се занимавате с решението на тяхната съдба дори, когато само си бъбрите за вечерната партия тенис.

Приемът на храна

 • Спазвайте специална диета. Трябва да бъдете труден за угаждате. Накарайте другите да се отнасят с уважение към Вашето неприятие на някои храни или напитки. Но, не изпадайте в ексцентричност от рода на крайното вегетарианство.
 • Бъдете светски човек. Посещавайте само най-добрите заведения и мероприятия, където можете да се срещнете с някоя знаменитост. После ще можете да разкажете за срещата си, като ще наричате тази знаменитост по име, намеквайки на честото Ви общуване. Само тук сами плащайте сметките си, за да могат всички да виждат, какъв щедър човек сте.
 • Имайте в офиса си отделна маса, където ще черпите важни гости. Вие самите можете да се храните направо в кабинета си – Вие нямате време за ресторанти. По време на обяда Ви, сандвичите трябва да се сервират върху качествени чинии, а масата да бъде добре подредена. На масата всеки ден трябва да се намират пресни плодове (нищо, че никой, никога не ги докосва).

Свободно време

 • Вашите занимания в свободното Ви време трябва да демонстрират финансовата Ви състоятелност и да са посветени на достойни занимания: операта, ловът, спортът (в качеството Ви на зрител, а не на играч).
 • Добре изглеждат спортните увлечения, в които можете да проявите своите по-специални умения. Вашите спортни занимания предизвикват завист у тези, които нямат възможност да отделят от времето си за спорт (а и нямат пари за това). Добрата Ви физическа форма ще Ви позволи да изпъквате в добра светлина на фона на отпуснатите Ви колеги. Хубав вариант е да практикувате спорт в някаква екзотична местност – това е добро съчетание на здравословно занимание и атрактивност.
 • Избягвайте футбола (спортът на плебеите) и увлеченията на „смотаняците” (филателия).
 • Благотворителността е престижна. Тя позволява да проявите благородството на душата, да демонстрирате дебелината на портмонето си и да завържете запознанства с други влиятелни хора.

Облекло

 • Облеклото трябва да бъде направено по поръчка, за да изглежда скъпо и авторитетно.
 • Аксесоарите трябва да бъдат изработени от известен дизайнер.
 • Когато се налага да се показвате в „лекомислено” извън офисно облекло, то трябва да бъде скъпо, ново и всеки път различно. По този начин подчертавате факта, че спазвате само най-високите стандарти, а също показвате дистанцията между Вас и по-нискостоящия персонал.
Четете още в Имидж: Изграждане на имидж, облекло
Прочетено: 6,952 пъти Източник: Портал Кариерист | 14.09.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!