Text: -A A +A
Четете още в Имидж: PR, реклама, Корпоративен имидж

Когато продаваш нещо, имаш нужда хората да знаят за него. Съществуват два начина да стигнеш до масовата публика: като платиш на медиите да разкажат за теб или като накараш медиите да разкажат за теб безплатно.

Фото: stock.xchng

Когато продаваш нещо, имаш нужда хората да знаят за него. Съществуват два начина да стигнеш до масовата публика: като платиш на медиите да разкажат за теб или като накараш медиите да разкажат за теб безплатно.

Първото се нарича „Реклама”, второто PR (Public Relations) или „Връзки с обществеността”. Ако искаш да си хванеш младо гадже, запиши се да учиш „Връзки с обществеността”. Много е вероятно да се окажеш единственият мъж в потока.

Всъщност, връзките с обществеността не винаги излизат безплатно (младите гаджета също), но поне разходите за тях са задължително по-малки от средствата за реклама, освен това имат косвен характер. Едно е да заведеш гаджето на вечеря, друго е да си платиш за проститутка. Има разлика. Не даваш на медията хиляда лева, за да те рекламира. Даваш двеста лева за уиски и напиваш представител на медията в приятелска, релаксираща обстановка извън работното време, докато му съобщаваш важна за неговата медия новина. Това е работата на добрия PR. Ето защо там учат предимно женички: могат да бъдат много по-убедителни, когато започнат да се прихващат, че нещо трябва да стане на всяка цена…

Предимството на Връзките с обществеността пред рекламата е, че те са полезни и за двете страни. Бизнесът достига до публиките на по-ниска цена, а медиите намират с какво да запълнят новинарските си колонки.

Основната съставка в магията на добрия PR е наличието на новина. Ако не разполагаш с такава, по-добре недей да си гърмиш патроните напразно. Ще ти поискат пари за реклама. За да не остана неразбран, привеждам практически пример:

Да приемем, че си собственик на бутик и организираш разпродажба. Всички трябва да разберат за нея. Ако вдигнеш телефона на в-к Труд и им съобщиш това, оттам ще ти отвърнат с цена на квадратен сантиметър. Ако обаче им съобщиш, че по случай разпродажбата има коктейл, на който ще присъстват Део, Иван и Андрей, че каниш ПЪРВО журналистите от Труд, защото са най-яката медия в България и, че ще има безплатно ядене и пиене, освен това възнамеряваш да подаряваш бутикови дрехи, бъди сигурен, че в утрешния вестник твоята разпродажба ще заема каре, за което никога не би платил.

Да организираш добър PR означава:

1) Да поднесеш новина

2) Да се подмажеш на журналиста и

3) Да го почерпиш (да има някаква лична изгода).

Оттам нататък остава само да му го тикнеш прес-рилийзчето в ръчичките, че да не се занимава да съчинява текста безплатно, пък и да не обърка нещо и готово. Бас хващам, че една почерпка излиза много по-евтино от една рекламна кампания. Защо не го прави всеки ли? Защото не всеки го може. Не всеки познава нужните журналисти, не всеки има връзки в правилните медии, не всеки може да лъже добре, не всеки умее да се подмазва и не всеки знае какво означава самото съкращение PR.

Тъй като статията ми се казва „PR вместо реклама”, аз трябва да отговоря на въпроса може ли едното напълно да замени другото. Не, не може! Ако си собственик на завод за металорежещи машини трудно ще намираш интересни и вълнуващи събития, с които непрекъснато да забавляваш местната общественост. Пък и медиите ще ти обърнат безплатно внимание само ако се случи промишлена авария с много тежки последици за околната среда.

Всичко зависи от бизнеса. В малкия и средния бизнес, в модата, шоу-бизнеса и изкуството Връзките с обществеността са в състояние напълно да елиминират рекламата като средство за общуване с публиките. Всеки е гледал FTV. Всички събития, които отразява модният канал са форма на PR. Рекламите по Фешъна са много малко. Ще ги разпознаеш по това, че преди тях една какичка въздъхва “Пюблиситеее”, все едно свършва. Връзките с обществеността отдавна са победили платената реклама като форма на комерсиализация в модния бизнес. По всичко личи, че тази тенденция ще продължи да се разраства и занапред.

Четете още в Имидж: PR, реклама, Корпоративен имидж
Прочетено: 15,403 пъти Източник: asktisho.wordpress.com | 27.09.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

По много достъпен начин е направена съпоставката между рекламата и PR.Има какво да се приложи на практика.


На практика не може да се говори за елиминиране на рекламата от страна на ПР-а, тъй като рекламата е част от самата ПР кампания, може по-скоро да се говори за отпадане на нуждата от фиксирана реклама. Иначе статията е добра, не виждам нуждата да се омаловажава ролята на жените в ПР-а, имайки предвид че сексът продава, само че подозирам, че си учил/учиш ПР и няма нужда да ти обяснявам за техниките на манипулиране и убеждаване и колко важна роля играе сексапилът. Също не е вярно и това, че мъжете, учещи ПР са малко. Съветвам те следващия път да си пишеш по темата без да се отклоняваш в различни саркастични забележки.


Статията звучи все едно е писана през “тъмните векове” на БГ пиара. Поднесената информацията е некачествена от професионална гледна точка и обижда както пиар практиците в България, така и журналистите. А при вторите това е крайно нежелателно...особено когато слагаш името си над такъв текст.


Добави коментар