Text: -A A +A

Езикът на тялото, мимиката и погледът Ви играят най-важна роля във впечатлението, което оставяте у хората.

Фото: stock.xchng

Не само езикът на тялото ви е важен за това, как ще ви възприемат хората. Директния поглед помага за създаването на имидж на сигурен, честен и открит човек.

Обикновено мъжете гледат събеседниците си директно, когато самите те говорят, но когато слушат – техният поглед може да бъде по-разсеян. Поведението на жените е обратното - те добре контактират с очите при слушане, и по-малко, когато самите те говорят. В някои култури на изток, в съответствие с традицията, жените много малко гледат хората директно в очите.

Съществуват няколко най-вероятни причини, поради които хората избягват визуалния контакт („не Ви поглеждат в очите”):

  • Може би просто не се харесвате на този човек и затова той не признава Вашето присъствие. Във всяка група от хора, най-често поглеждат най-популярните и уважавани хора.
  • Човекът просто може да се срамува и това, че избягва да среща Вашия поглед може да бъде просто желание да не се притесни още повече.
  • Човекът, възможно, се смята за по-висш спрямо Вашето социално положение и не желае да признава Вашето съществуване в своя свят.
  • Още една вероятна причина е, че човекът Ви смята за много привлекателни и не би искал да „прочетете” в погледа му мнението му за Вашата персона.
  • И, най-накрая, най-пълните лъжци са наясно, че трябва да гледат хората в очите със спокоен и пряк поглед, но по-наивните лъжци се опасяват да гледат хората в очите, за да не се издадат.

Когато не виждаме очите на хората, ние се намираме в неизгодна позиция, защото не можем да преценим човека чрез визуален контакт. Филмовите и поп-звезди носят слънчеви очила, под претекст да не ги познаят, но, тъй като ние не виждаме очите им, те придобиват мистичен образ, а това покачва техния статут.

От значение е и степента на визуалният контакт. Когато пътувате с автобус или влак, и човекът срещу вас Ви гледа директно, Вие се чувствате дискомфортно. В такава ситуация можете да усещате, че този човек се опитва да Ви се налага, демонстрирайки сила.

Когато погледът Ви бързо прескача от един на друг човек, нивото на напрежението на присъстващите може да се покачи, а това ще Ви лиши от възможността навреме и точно да разберете тяхната реакция. В същото време присъстващите остават с впечатлението, че се чувствате много несигурно и бихте искали да промените ситуацията.

През последните години, психолозите са започнали да обръщат голямо внимание на въпросите за функционирането на дясното и лявото полукълбо на мозъка. Смята се, че лявото полукълбо управлява логическото мислене, а дясното отговаря за емоциите и интуицията на човека.

Предполага се, че ако погледа на човека се премества надясно, когато той се замисля, то мисловните му процеси протичат в лявото полукълбо, и, съответно, ако погледът се премества наляво, той използва дясното си полукълбо на мозъка. Други проучвания показали, че движенията на очите могат да служат като показател за това дали един човек се фокусира върху визуалния канал за приемане на информация, слуховия канал или кинетичния канал.

В най-общия вид може да се обобщи, че човекът, който премества погледа си нагоре, когато обмисля нещо, използва визуалният си канал (си спомня или измисля изображения). При преместването на погледа наляво-надясно в средно положение – задейства аудиалния си канал (чува, слуша или обмисля звуци), а погледа, насочен надолу, индикира за задействан кинетичен канал (чувства, усеща, спомня усещания, докосвания).

Прочетено: 8,064 пъти Източник: Портал Кариерист | 11.02.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!