Text: -A A +A
Четете още в Имидж: фотография, Бизнес стил

Добре направената фотография за документи за кандидатстване помага да си намерите по-добра работа или по-добре да се представите пред своите клиенти.

Фото: stock.xchng

В съвременния свят вече не можем да се крием под анонимната външност. Снимките съпровождат не само документи за кандидатстване за работа, а и всякаква информация, която публикуваме в интернет – без значение, дали си търсим работодател или предлагаме собствените си услуги. Колкото и да са добри материалите, които публикуваме в социалните мрежи, сайтове, глогове и каталози, те няма да са пълни, ако хората не могат да видят, как изглежда авторът им.

Векове наред хората са общували „очи в очи”. Психолозите смятат, че 80% от информацията, която възприемаме, идва чрез зрението. Затова не е изненадващо, че и във виртуалният свят външността на човека може да има голямо значение.

За потенциалният работодател или клиент, снимката на специалиста дава първоначалната информация, която е много важна. Трябва да се погрижите да изглеждате подходящо, дори и да смятате, че не сте фотогенични.

Не е трудно да изглеждате професионално и, в същото време, достатъчно привлекателно, на официалната снимка. Трябва само да спазите няколко правила:

Обърнете внимание върху своето облекло

То не бива да бъде прекалено спортно или неофициално. Не прекалявайте с цветовете. Най-добре ще изглеждате в дреха от класически официален стил (костюм, пола с блуза, панталон с риза и т.н .). Всекидневния стил – casual, може да бъде подходящ само, ако професията Ви не предполага да имате лични срещи с клиенти или сте представител на творческата професия.

Едноцветното облекло винаги изглежда по-добре на снимките, отколкото шарена дреха – на точки, райета или някакви шарки, надписи и т.н. Обърнете внимание, че бялата дреха ще направи зъбите Ви да изглеждат жълти, ако се усмихвате на снимката. По-добър избор е да си сложите блуза или риза в светло синьо – така няма да се притеснявате да се усмихвате.

Изключете като вероятност да се снимате на официална снимка с прозиращи блузи, потници с презрамки, прекалено къси поли и панталонки и други подобни. Скрийте под дрехите си татуировки, ако имате такива (и те не са част на Вашия професионален имидж). Жените трябва да ограничат дълбочината на своето деколте, а мъжете не бива да допускат прекалено разкопчаните ризи или фланелки, от които се подават, прощавайте, космите на гърдите.

Накити

Ако никак не можете да се откажете от тях, изберете малко на брой и с неголеми размери. Подходящо е те да имат някакво смислово значение – например, скъп часовник показва висок социален статут, а венчалната халка – семейно положение и свързаната с него отговорност на човека.

Подходяща прическа и грим

Жените задължително трябва да са гримирани. Гримът трябва да бъде по-семпъл, защото яркия грим на снимките изглежда прекалено изкуствен. И мъжете и жените трябва да се отърват от блясъка на кожата, който много личи по снимките. За целта е достатъчно да сложите малко матова пудра върху лицето си.

Задължително условие е косата Ви да бъде чиста и сресана. Освен, ако Вашият професионален имидж не изисква да се представяте с някаква по-специална фризура, трябва да си изберете класическа прическа. Прибраната коса винаги изглежда по-официално от пуснатата. Тези от вас, които си боядисват косата, трябва да се погрижат цвета й да не е прекалено ярък, а боята да покрива цялата коса и да не се показват отрасналите небоядисани косми.

Портретът винаги е по-добър от снимката в цял ръст

За документите за кандидатстване за работа портретната снимка е задължителна. Ако правите снимка, за да я публикувате в интернет на своята професионална страница, е допустимо да сложите снимка „до кръста” или дори в пълен ръст.

Но, ако имате възможност за избор, е добре да предпочетете да си направите портретна снимка. На снимката, главата Ви трябва да се помести изцяло, добре е да се показват и раменете. Портретите, които са „отрязани” на нивото на шията, предизвикват неприятни асоциации (нали не бихте искали Вашето фото да се асоциира с отрязаната глава?).

Четете още в Имидж: фотография, Бизнес стил
Прочетено: 44,384 пъти Източник: Портал Кариерист | 28.06.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Много полезна статия! Както всички останали впрочем. Много Упех на екипа на сайта. ПОЗДРАВЛЕНИЯ!:)


Добави коментар