Text: -A A +A

Искам да получа по подробна информация как трябва да се облечем по време на бизнес среща. Какво е най-добре да си облечем?

Фото: stock.xchng
"Искам да получа по подробна информация как трябва да се облечем по време на бизнес среща.
Какво е най-добре да си облечем? Надявам се да ми помогнете.
Благодаря Ви предварително.
Силвия Славова"

Преди да сте избрали какво да облечете по време на бизнес-среща, трябва да отговорите на няколко въпроса:

1. Какво е йерархичното Ви място на срещата?

2. Кои са другите участници в срещата?

3. Къде тя ще се провежда?

4. Какви са Вашите ангажименти по време на срещата?

5. Какъв е сезонът (зима, лято…)? След като отговорите на тези въпроси, ще можете точно да прецените какви дрехи да си изберете. 

Какво е йерархичното Ви място на срещата

Не е прието по-нисшестоящите в йерархичното ниво служители да изпъкват с облеклото си пред висшестоящите. Това правило трябва стриктно да се спазва. Ако не сте начело на преговарящата група, трябва да се съобразите с облеклото на по-висшестоящите представители на Вашата фирма, дори и да можете да си позволите по-скъпо облекло.

Защо е толкова важно да се спазва това правило? Защото решенията по време на срещата взeма ръководителят на групата, а той няма да има авторитет пред отсрещната страна, ако не изглежда като „главен” преговарящ. Подсъзнателно хората възприемат като „главен” този от групата, който изпъква с облеклото и държанието си в групата. Ако решенията се вземат не от най-авторитетно изглеждащият член на групата, отсрещната страна подсъзнателно ще възприеме, че с тях преговаря не много отговорно лице (което може да ги засегне) или, че главният преговарящ се влияе от мнението на екипа си (което ще разклати доверието във взетите от него решения, а това не е изгодно за целия екип).

Ако сте начело на преговарящата група, облеклото Ви, съответно, трябва леко да изпъква над това на другите членове на екипа Ви. Разликата трябва да бъде забележима, но не и фрапираща. Дори да преговаряте по дънки, Вашите дънки трябва да бъдат от някаква „по-специална” марка. „Изпъкването” се постига не с по-различен, по-крещящ цвят, а с по-скъпо и елегантно облекло и аксесоари. Когато сте единствен преговарящ, Вашата роля винаги е „главна”.

Прочетено: 25,816 пъти Източник: Портал Кариерист | 23.12.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

проблемът с чантата ли ти е най-вълнуващ?


В същност, наистина това ми е голям проблем. Дамската чантичка, както често става, представлява доста обемен предмет. Мъжете не могат да ни разберат. :(


Дамската чанта по етикет се поставя до теб на земята. Само в България, съществува поверието, че не е хубаво да се държи там. Затова другият вариант за теб е да я сложиш зад гърба си и да седнеш на ръба на стола.


Винаги съм се чудила къде да слагам чантата си по време на срещите. Да закачам на седалката? Да слагам зад гърба си? На пода? Къде?


Аз слагам чантата под масата и през цялото време я подпирам с крак да не падне. :) После чантата е доста мръсна... Четох, че има специални закачалки. Закрепваш ги на ръба на масата и закачаш чантата. Дали такива се продават и в България?


Пазете се от лицето Марио Иванов. Наркозависим е и е обигран в извършването на измами.


Извършва значителни по размер измами – многократно е викан и задържан в службите. Профилът му е на социопат, който обича жените и прави всичко възможно да си набави средства посредством финансови измами. Марио е бил на разпити в СДВР много пъти като срещу него има много досъдебни производства.


Аз работех за него, откровен женкар, нищо друго не го интересуваше.


Добави коментар