Text: -A A +A

Когато сме много изнервени или уморени, лицевите ни мускули силно се напрягат и могат да започнат да потръпват. В някои случаи ние можем да овладеем нервното потръпване, в други – не.

Фото: stock.xchng

Към нервните мимически навици също могат да бъдат отнесени и непроизволни, незабележими от Вас движения на лицевите мускули, които повтаряте по време на разговор.

Най-неприятното в ситуацията, когато имате нервен мимически навик е, че неговата проява в повечето случаи не отговаря на истинското Ви състояние и мимиката Ви заблуждава Вашите събеседници.

Важно е навреме да забележим, че имаме подобен проблем и да не допускаме напрежението да бъде обичайно състояние на лицевите ни мускули.

Най-разпространени са следните нервни мимически навици:

  • Веждите непрекъснато се движат по време на общуване. Ако имате навик непрекъснато да повдигате веждите си, то разсейвате събеседниците си и придобивате вид на човек, който непрекъснато се съмнява или, дори, се надсмива.
  • Навъсени вежди. Навикът често да имате навъсени вежди, Ви представя като човек, който изразява недоволство и агресия, дори в момента на общуването да нямате подобни състояния.
  • Прекалено вирване на брадичката по време на общуването Ви предава агресивен вид.
  • Стискането на устните предава на лицето Ви израз на неодобрение, а отпускането на ъглите на устата изразява страдание и недоволство.
  • Примигването и присвиването на очите, които могат да се дължат на някой малък дефект в зрението или на дразненето от контактните лещи, ще Ви придава несигурен и неискрен вид.
  •  Изчервяване. Лицето на човека обикновено побелява от страх и се зачервява от гняв. Зачервеното лице може да заблуди събеседника Ви – той може да приеме зачервените Ви бузи като израз на гняв или, напротив, като израз на слабия Ви характер.

Нервните мимически навици могат да бъдат контролирани. Помолете други хора да Ви казват всеки път, когато забелязват, че правите нежеланата от Вас мимика. Веднага стегнете и отпуснете мускулите на лицето си, а след това направете лек масаж. След време ще се отървете от неприятния си навик.

Успех!
 

Прочетено: 2,682 пъти Източник: Портал Кариерист | 02.07.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!