Text: -A A +A

Наличието на добра професионална репутация със сигурност е ключът към успеха, но не всеки разбира това. Или просто не знае как да направи собствен брeнд?

Фото: stock.xchng

Наличието на добра професионална репутация със сигурност е ключът към успеха, но не всеки разбира това. Или просто не знае как да направи собствен брeнд?

Всяка успешна кариера има въз основата си успешен бренд. Правилата, по които става развитието на професионалния Ви бренд са същите, каквито и за всеки един продукт – стока или услуга. Ще разгледаме основните неща, определящи Вашия бренд:

Предвидими качества

Добър бренд е последователен и не предвижда неприятни неочаквани обрати. Потребителите разчитат на бренда (марката), когато търсят нещо с определени предвидими качества. Например, всеки знае какво може да очаква, когато купува нещо с марката „Кока-кола”, „Паркер” или „Мерцедес”.

Сега помислете за себе си като за един професионалист. Какви точно „предвидими качества” очакват да получат хората, когато чуят Вашето име? Дали тези качества са точно това, което бихте искали хората да асоциират с името Ви? Ако откривате асоциации, които не Ви харесват, значи вече знаете върху какво точно трябва да работите.

Отличие

Помислете, с какво се отличавате от други хора? Всеки добър бренд е добре познаваем, защото е отличен от другите брендове на пазара. Не е задължително отличието да бъде фактическо, важно е хората да Ви познават с това Ви отличително качество.

Не е добре да бъдете универсални специалисти, без да имате някакви отличителни и забележителни способности или таланти.

Отличителната Ви черта трябва да бъде полезна за „потенциалните Ви клиенти”. Не е задължително талантът Ви да бъде търсен от голям брой хора, достатъчно е да бъдете търсен с отличителното си качество от определен тесен кръг хора.

Представяне пред света

Можете да притежавате много добри „предвидими качества” и да имате много търсено отличие, но никой да не знае за Вас. Сигурно се досещате защо става така. Защото никой не Ви е представил пред света.

Ако работите в голяма фирма, която е достатъчно популярна за да пренася своята популярност и на своите служители – сте голям късметлия. Повечето от Вас нямат възможност да се ползват от чуждата популярност за да строят своят бренд, затова трябва да се захванете с тази дейност сами.

Какво можете да направите по въпроса? Съществуват класически начини: да пишете в специализираните издания, да работите в проекти към големи фирми или големи клиенти, да давате безплатни консултации, да се регистрирате в специализираните справочници и т.н.

Прочетено: 5,004 пъти Източник: Портал Кариерист | 06.01.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Golqm polezen sawet. Nqkoi dobri izdaniq swarzani s temata?


dimo, ако вярно съм разбрала въпроса за изданията /печатни и др./, май няма добри такива на български. Трябва да се справяме сами. :) Да се надяваме, че в Кариерист ще има повечко материали по темата.


Добави коментар