Text: -A A +A

Един от най-трудните моменти, в които можете да изпаднете по време на корпоративното парти, е необходимостта да се включите в разговор с непознати хора. Още по-неприятен става този проблем, ако сте в обществото на много важни персони. Нашата подробна инструкция ще ви помогне лесно да се запознавате и ставате "свой човек" при всяко официално мероприятие.

Фото: microsoft
Методът „аз съм новият”

Огледайте се и изберете сред присъстващите приятния за вас човек (дори и в най-лошия случай, когато гостите са се разделили на съвсем малки групи от по 2-3 човека и разговарят в тесните кръгчета на „свои хора”), доближете този човек и застанете до него. Направете някакво движение и когато ви забележат, обърнете се към предварително набелязаният от вас човек с думите: ”Моля, извинете ме, но аз не познавам никого тук. Казвам се... бихте ли ми казали ...” Според реакцията на човека вие веднага ще определите с кого си имате работа и можете ли да разчитате на разговор. Всеки отговор, освен „Какво ви влиза в работата?” става за началото на някакво общуване.

Такова започване на общуването почти винаги гарантира успех. „Честното признаване” работи, защото всеки познава усещането, което има човек в обществото на непознати хора. Вашето „признаване” дава чувството на превъзходство на човека, към когото сте се обърнали, защото му предавате приятната за него роля на покровител.

Прилагайте този метод, ако наистина не познавате никого и не повече от два пъти за едно парти или прием. В противен случай присъстващите няма да ви имат доверие. Освен това трябва да отчитате нивото на мероприятието и социалния статут на човека към когото се обръщате. Например не е добра идея така да доближавате към някой министър или друга високопоставена персона. Вероятно това ще предизвика леко учудване – кой сте всъщност и какво правите в обществото на „големите хора”? Може би сте се объркали и не ви е тук мястото? В този случай може да ви помогне следващия метод.

Метод „Аз съм свой човек”

Този метод прилича на тактиката за пререждане на опашка, която често се използва от хитрите купувачи („Бях тук, стоях тук, нищо не знам!”).

Трябва колкото може по-незабележимо да се настаните в някаква избрана от вас групичка от присъстващи така, никой да не забележи, че сте „нов”. Все едно се вливате в припева на един хор.

Най-напред се опитайте да установите визуален контакт с лидера на групата или с човека, който в момента говори.

Тук можете да използвате един трик. Известно е, че човекът, който разказва нещо на няколко слушатели, повече гледа човека, който от време на време кимва. Това се обяснява с подсъзнателното търсене на психологическа подкрепа от слушателите (ако кимва, значи разбира и подкрепя мнението). Психолозите знаят, че по време на разговор с приблизително равни по статут слушатели, говорещият по-често се обръща към кимващия член на групата. При това възниква интересен психологически аспект: у останалите членове на групата се създава впечатление, че този човек е най-значимия сред тях, защото когато някой се обръща към група хора, най-голямо внимание обикновено се отделя на най-важния член от групата.

С този лесен похват, само кимвайки, можете да покачите своя статут в групата. Но, разбира се, не бива да приличате на идиот клатещ главата си без да спира. Всичко трябва да бъде естествено.

Следващия принцип на ефективно общуване е отчитане на разположението на хората в пространството.

Хората, които добре се познават, предпочитат да се разполагат един до друг. Това разположение подсъзнателно се асоциира с добри взаимоотношения и взаимната симпатия на говорещите. От друга страна, обикновено конфликтите най-често възникват между хората, които стоят един срещу друг. Такава позиция подсъзнателно провокира чувството на съперничество и състезателно-отбранителните отношения. Затова най-добре е да се намирате отстрани или леко по диагонал спрямо най-активния член на групата.

Ако внимавате за поведението на човека, който говори, ще можете да изберете удобен момент и да се включите в разговора. При това е важно да спазите общия темп и ритъм на разговора. Например не трябва да говорите силно, когато останалите разговарят тихо. Тогава на всички им ще се струва, че вие през цялото време сте се намирали в тяхната компания. Ако все пак не се е получило да се влеете в групичката незабелязано (хората изведнъж са забелязали, че е дошъл „чужд” човек) – не се притеснявайте. Веднага кажете нещо, реагирайки на това, което сте успели да чуете, и в повечето от случаите вас веднага ще ви признаят като „свой човек” в групата.

Най-важното е да говорите спокойно и непринудено, без да мрънкате под носа си. Напрегнатия глас и притеснения вид веднага ще развалят цялото впечатление, което предизвиквате, защото вашето състояние мигновено се предава на околните и те започват да се чувстват притеснено. Но другата крайност – прекалено наперения вид и кръстосаните отпред или отзад ръце, също са недопустими.

Ако не се решите бързо да се запознаете с непознати хора и започнете притеснено да бягате от една група хора към друга, вие рискувате така и да не започнете разговор с някого от присъстващите и ще останете сами през цялото мероприятие.

В следващата статия ще разгледаме как по време на партито можете да не си хабите времето да общувате с хората, които не са ви интересни и нямат полза за вашата кариера.

Успех!

Прочетено: 2,991 пъти Източник: Портал Кариерист | 18.12.2013г.

Коментари

Подозрително лице броди из България. Постъпили са множество сигнали в СДВР и ГДБОП за Мария Табакова, представя се като Ралица Мирчева


Така е! Въпросната Табакова най-вероятно ще ще Ви се обади от телефон: 0895078200


Дамата иска пари за инвестиции или, забележете пари да Ви върне инвестициите и да Ви спаси от измамни схеми. Оказва се, че според Г-ца Табакова, спасяването от измамна схема изисква да сте жертва на измама


Добави коментар