Text: -A A +A

Не бива да изпускате никакви възможности да помогнете на своята кариера! Всяко едно официално парти, коктейл или шведска маса са извор на големи и малки възможности за Вас. Вижте нашите подробни инструкции за това как да общувате ефективно на официално парти с много непознати или малко познати присъстващи?

Фото: microsoft

Разберете веднъж и завинаги – никой не ходи на официални партита за да се нахрани. Всеки посетител на подобни събирания цели само едно нещо – да се покаже и да се запознае с полезни хора. Може би в момента вече се намирате на на горното стъпало на йерархичната стълбичка, но е възможно да не сте от каймака на обществото и сте се озовали на такова парти случайно? Не се притеснявайте, не бягайте, а действайте в своята полза. Правилата са еднакви за всички.

Всеки присъстващ на официалното парти трябва да се опита да заеме активна, но не доминираща позиция. Партито не е мястото, където да демонстрирате лидерските си качества и неизчерпаемата си интелигентност.

Малцината, които веднага започват да делят обществото на „наши” и „чужди” или на „началници” и „подчинени” със сигурност губят. Първо, те изглеждат надменни, недостъпни и с лошо възпитание, и второ, могат да изпуснат някой шанс за себе си - никой не знае дали човекът, когото сте включили към „чуждите” или към „по-нисшите”, някой ден няма да се окаже важен за вас в някакво отношение. Избягваният от вас „натрапник” утре може да ви стане началник, а от „незабелязваната” от вас госпожа някой ден може да зависи някакво важно за вас решение. Кой знае?

Затова, първото правило е: на партито всички са равни (поне привидно).

Протоколът на официалните партита често допуска "да не се забелязва" социалния статут на присъстващите. Като уточнихме, че не бива да подминавате никого с вниманието си, трябва само да решите от кого да започнете общуването.

Влизате в залата и виждате, че обществото се е разделило на групички, всяка от които вече води някакъв разговор.

Ако имате познати в някоя от групичките – това е мястото от което да започнете общуването си. Но на официалните служебни партита канят „длъжности”, а не „персони” и често се случва да се събират почти или напълно непознати хора. Вероятността и Вие да се озовете в компанията на напълно непознати хора е доста голяма. Не се паникьосвайте, а действайте! Не стойте на едно място, а хванете в ръката една чаша (шампанско, кола) и бавно обиколете помещението. По този начин ще разгледате присъстващите (кой знае, може и да откриете някой познат). В същото време и вие ще се покажете пред присъстващите (може някой да ви познае и да се притече на помощ).

Ето, вече направихте една обиколка без резултат. Направете още една. Трябва да знаете, че по време на втората обиколка задължително трябва да си харесате мястото, където ще поспрете, защото след третата обиколка всички ще почнат да ви зяпат и да се чудят „Какво обикаля този...?”

Има едно много приятно правило: Колкото повече хора са се събрали на официалното парти – толкова е по-голяма вероятността да ви приемат в някаква непозната групичка.

След като сте избрали групичката, към която да се присъедините, следва да се придържате към един елементарен и проверен на практика принцип за ефективно общуване: колкото повече хора присъстват, толкова по-малки са шансовете да объркате нещо. Колкото по-многочислена е избраната от вас група, толкова повече шансове имате да срещнете човек, който ще се отзове на вашата първа реплика и ще ви помогне да започнете разговор.

Ако вашето появление в групичката и вашата реплика останат незабелязани – не е проблем. Ще имате време да се огледате и да се вслушате в разговорите на присъстващите и ще можете да изберете подходящ момент да се включите в общия разговор или незабележимо да се отдалечите от групата и да повторите опита си в друга група.

Движете се

... но не хаотично, а с целенасочен вид. Движението, активността и целенасоченост винаги ще привличат внимание на хората към вас. Ако след като се отдалечите от събеседника си, спирате замислено и се чудите къде да се насочите, доста хора ще забележат вашата несигурност. А хората, с които току що сте приключили разговор могат да помислят, че не ви е приятна тяхната компания и вие предпочитате да прекарате вечерта в самота, само и само да се отървете от тях. Това ни най малко не е учтиво.

Как психологически действа движението „пред очите на всички”? Когато се движите, вие обръщате вниманието на присъстващите върху себе си. А мястото „пред очите на всички”, в центъра на вниманието, повечето хора подсъзнателно възприемат като най-престижното. Най-голямо внимание винаги получават хората с най-висок статут и затова самото намиране на някой човек в центъра на вниманието хората възприемат като белег за неговата значимост. Освен това психолозите са установили, че колкото повече време човекът се намира в центъра на вниманието, толкова е по-голяма симпатията на околните към него.

Разбира се, някои хора могат да възприемат негативно факта, че непрекъснато им „се пречкате под краката”. Това са точно тези хора, които претендират да бъдат лидери и искат по-високо внимание към себе си. Като резултат, у тях може да се появи чувството на агресия и съперничество по отношение към вас, но нарастването на симпатията на околните става много по-бързо, отколкото появата на агресия.

Затова този тип на поведение най-много се препоръчва на хората, които са прекалено притеснителни и които са свикнали да се смятат за „непопулярни” или „отбягвани”. Обикновено те много малко се движат и предпочитат почти през цялото мероприятие да остават на едно място. Не стойте тихо до стената, преодолейте сковаността си и започнете повече да се движите – резултат със сигурност ще има.

Помнете, че маршрутът на движение най-лесно се избира в момент, когато говорите вие, най вече ако имате само един-двама събеседници.

Не е учтиво да извъртате погледа си, когато някой ви говори. Ако сте заобиколени от група хора и вниманието е съсредоточено върху вас, можете да се огледате и да изберете накъде да се движите. Но трябва да го правите така, че никой да не забележи, че оглеждате залата. Това може да бъде оценено като признакът, че вече ви е скучно и събеседниците ви могат да се засегнат.

В следващата статия ще разгледаме как можете успешно да се включите в разговора с непознати хора на корпоративното парти.

Успех!

Прочетено: 3,915 пъти Източник: Портал Кариерист | 17.12.2013г.

Коментари

Пазете се от лицето Марио Иванов. Наркозависим е и е обигран в извършването на измами.


Извършва значителни по размер измами – многократно е викан и задържан в службите. Профилът му е на социопат, който обича жените и прави всичко възможно да си набави средства посредством финансови измами. Марио е бил на разпити в СДВР много пъти като срещу него има много досъдебни производства.


Аз работех за него, откровен женкар, нищо друго не го интересуваше.


Добави коментар