Text: -A A +A
Четете още в Имидж: лош дъх, Грижи за външния вид

Японски учени са установили, че редовната употреба на кисело мляко намалява нивото на сероводород в издишвания въздух, с което спомага за намаляването и дори може да премахне лошия дъх в устата.

Фото: stock.xchng

Японски учени са установили, че редовната употреба на кисело мляко намалява нивото на сероводород в издишвания въздух, с което спомага за намаляването и дори може да премахне лошия дъх в устата, съобщи Би Би Си.

Сероводородът е главният източник на лошия дъх. Дезодориращите свойства на киселото мляко произтичат от бактериите, които се съдържат в него - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Подробности от това изследване бяха съобщени на конференцията на Международната асоциация за дентални изследвания (International Association for Dental Research). Японските учени са наблюдавали група доброволци в продължение на 2 седмици, като участниците са спазвали подробни инструкции по отношение на устната хигиена, диетата си и приемането на медикаменти, но не са консумирали кисело мляко.

Специалистите са изследвали тяхната слюнка и налепите по езика, за да определят нивото на съдържание на бактерии и ароматични вещества, включително сероводород.

След това, в продължение на 6 седмици участниците е трябвало да изяждат по 90 г кисело мляко дневно.

В края на периода нивото на сероводорода при тях е намаляло с 80%. Съответно по-малко са били и налепите по венците.

При един на всеки 4 души е налице неприятен дъх в устата, а 19 от 20 страдат от поражения на венците от различно естество.

Четете още в Имидж: лош дъх, Грижи за външния вид
Прочетено: 6,150 пъти Източник: zdrave.bg | 21.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!