Text: -A A +A
Четете още в Имидж: как се яде, Етикет

Ако смятате, че етикетът позволява пилето да се яде с ръце – Вие сте в дълбока заблуда! Правилата предписват за консумацията на пилето да се ползват само нож и вилица.

Фото: stock.xchng

Ако смятате, че етикетът позволява пилето да се яде с ръце – Вие сте в дълбока заблуда! Правилата предписват за консумацията на пилето да се ползват само нож и вилица. Но, съществуват определени случаи, когато можете съвсем малко да си помогнете с пръсти.

По време на официалните обеди и вечери най-често сервираната част на пилето са пилешките бутчета. Ще разгледаме, как те се консумират.

Месото от бутчето се сваля от кокала с помощта на нож и вилица. За целта крачето се придържа с вилицата, а с ножа месото внимателно се нарязва на тънки парченца, докато не бъде изцяло изрязано от кокала.

Дали при тази процедура пилешкото краче се хваща с пръсти? Всичко зависи от това, дали е предвидена възможност за почистване на мазни пръсти след процедурата. Когато на масата е сервиран специален съд за измиване на пръстите (малка купа с вода с резен лимон) или са предвидени специални влажни салфетки, сложени на отделна табла, то пилешкото краче може да се хване с пръсти, но след като основната част на месото вече е изрязана и трябва само да изядете остатъка от месото по кокала. След това пръстите се потапят в купичката с вода или се избърсват с влажна салфетка.

Често на пилешките бутчета се слагат специални хартиени „капачета”, за които те могат да се хванат с пръсти за да се изяде остатъка от месото.

В случаите, когато горепосочените неща (купичките, салфетките или “капачетата”) не са предвидени при сервирането на масата, етикетът забранява пилето да се докосва с ръце. Тази част от месото, която не може да бъде изрязана с нож, трябва да остане в чинията.

Останалата част на пилето също се яде само с нож и вилица. Освен пилешките бутчета, никоя друга част от пилето в никакъв случай не може да се пипа с пръсти.

Четете още в Имидж: как се яде, Етикет
Прочетено: 45,914 пъти Източник: Портал Кариерист | 09.10.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!