Text: -A A +A
Четете още в Имидж: Изграждане на имидж

Ние преценяваме хората и ситуациите всяка минута от всеки ден в деловия си живот. Понякога впечатленията ни са добри, друг път са лоши, но рядко са неутрални – може би никога. Повечето хора не обичат да разсъждават над това поради простата причина, че преценката често върви ръка за ръка с критиката.

Фото: stock.xchng

Ние преценяваме хората и ситуациите всяка минута от всеки ден в деловия си живот. Понякога впечатленията ни са добри, друг път са лоши, но рядко са неутрални – може би никога. Независимо дали искаме да си го признаем, ние също толкова често се озоваваме на отсрещната позиция, когато ни преценяват всички край нас, включително колегите ни, началниците и клиентите ни. Повечето хора не обичат да разсъждават над това поради простата причина, че преценката често върви ръка за ръка с критиката. А кой обича да слуша за недостатъците си – истински или предполагаеми?

Обаче когато става дума за преценка, последното нещо, което бихте искали да направите, е да си заровите главата в пясъка. Както казват понякога, можете да избегнете критиката, като не правите нищо, не казвате нищо и не представлявате нищо. Разбира се, тогава ще ви критикуват, че сте безполезно леке. Затова избягването на действието не е отговор. Както ще ви каже всеки, който е успял в нещо, по-често се учим от грешките си, отколкото от успехите си.

Съществуват поредица от умения, свързани с критиката и с критиците, включително значението на първото и на трайното впечатление лично, по телефона и при писмено общуване. Важно е да държите антените си насочени, да разработвате техники за разрешаване на конфликтите при общуването си с трудни характери – независимо дали става дума за колега, който ни конкурира, или за деспотичен началник. Обърнете внимание на правилния баланс във връзка с желанието ви да се харесвате, на подготовката и на хладнокръвното поведение по време на атестациите и на това как да се справяте с безспорно най-жестокия си критик – самият вие!

Книгата преценяват по корицата, същото важи и за вас

Вероятно като дете неведнъж сте чували следното „Не преценявай книгата по корицата“. С други думи, не преценявай хората само по външния им вид.

Макар че това несъмнено е благородна цел, вече вероятно сте забелязали, че тя много рядко се постига, особено в бизнеса, където хората винаги се преценяват взаимно и където първото впечатление е всичко, ама наистина всичко.

На първата една хилядна от секундата след запознанството си с вас човекът отсреща вече е започнал да прави преценки за вас. Седем секунди по-късно се опитва да реши дали му допадате, дали ви има доверие, дали му се струвате квалифициран и уверен. Ако не успее да реши за това време, посвещава следващите трийсет до шейсет секунди на важния списък, който мислено е съставил за вас. Владеете ли професионалната си тема? Готов ли сте за предстоящото повишение? Изобщо компетентен ли сте? Не забравяйте, че никога не е прекалено късно да направите лошо впечатление дори на човек, който вече ви познава и ви харесва. Ако влезете на заседание намръщен, колегите ви сигурно ще се зачудят дали току-що не сте научили лоша новина, свързана с работата. При всяко общуване с вас ще продължават да ви преценяват. Затова един от най-добрите начини да се справяте с критиката е на първо място да я избягвате, като обръщате внимание на впечатлението, което правите на другите.

Дори когато не се срещате с човека лично, първото впечатление продължава да има значение. В днешния виртуален свят ще ви преценяват по това дали говорите по телефона твърде силно или твърде бързо, или пък прекалено бавно и тихо, дали ще си съставят мнение за вас по правописните грешки и неправилната употреба на думите при писане.

Благодарение на по-добрата техника хората използват видеоконферентната връзка за всичко – като се започне от интервюта за работа и се стигне до съвещания за обмен на идеи. Понякога на такива съвещания присъстващите забравят, че ги снимат камери, и се оказват спипани да вършат доста неудобни неща – някои си чистят зъбите, други задрямват. Човек не може да разбере кога камерата снима него, затова е най-добре поведението му да е безупречно от мига, в който стъпи в стаята.

Независимо дали по време на видеоконференция, или когато присъствате на живо, вие винаги сте на сцената и създавате едно или друго впечатление.

Четете още в Имидж: Изграждане на имидж
Прочетено: 29,079 пъти Източник: Портал Кариерист | 13.11.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

blagodarq za gotiniqt sait.blagodarq vi


Добави коментар