Text: -A A +A
Четете още в Имидж: изпотяване, Грижи за външния вид

Първото изпотяване на човека обикновено идва веднага след раждането. Потта се предизвиква от емоциите, въздействието на топлината или физическите усилия и се проявява върху лицето, под мишниците, дланите или ходилата. Върху степента на потене влияят настроението, хранителните продукти и напитки, лекарствата и медикаментите, които приемаме и дори хормоналните нива.

Фото: stock.xchng

Първото изпотяване на човека обикновено идва веднага след раждането. Потта се предизвиква от емоциите, въздействието на топлината или физическите усилия и се проявява върху лицето, под мишниците, дланите или ходилата. Върху степента на потене влияят настроението, хранителните продукти и напитки, лекарствата и медикаментите, които приемаме и дори хормоналните нива. Тенденцията за потене на дланите и ходилата при някои хора се наследява.

Обикновено температурата на тялото се намира в равновесие, но притокът на топлина нарушава баланса и ни става горещо. За да се възстанови топлинното равновесие, тялото трябва да увеличи топлоотделянето.Това се постига чрез потенето.

Потят се почти всички хора. За разрешаването на този проблем съвременната козметична индустрия е създала специални дезодоранти, антибактериални сапуни и редица други препарати. Дезодорантът всъщност е препарат, презназначен за отслабване или отстраняване на неприятните миризми. При едни дезодоранти активната част (ароматизаторът) премахва миризмата на пот, при други антибактериалните компоненти спират процеса на разлагане на потта, а при трети - временно са свиват “каналите” на потните жлези.

Дезодорантите съдържат поглъщащи миризмите компоненти (дезодоранти), ароматизиращи вещества (одоранти), бактерициди и други компоненти. Всяко от тези вещества има конкретна функция.

Антимикробните вещества възпрепятстват развитието на бактериите, предизвикващи миризмата на пот. Абсорбиращите вещества (например талк) поглъщат миризмата на пот, а ароматизиращите я препокриват. Действието на дезодорантите обикновено продължава 6-7 часа, макар все по-често да се анонсират продукти с 24-часова ефективност. Дезодорантите в аерозолна опаковка са удобни и като правило не оставят петна по дрехите.

Всички средства трябва да се нанасят върху чиста и суха кожа.

Някои хора се потят по-силно от другите. Най-вече за тях са предназначени антиперспирантите. Антибактириалните вещества в тях регулират потенето. В техния състав влизат алуминиеви и цинкови соли, намаляващи процеса на потене с 40-50%.

Освен тези активни вещества в дезодорантите често се добавят екстракт от алое, алантоин, хитозан и други. Всички те притежават смегчаващо и противовъзпалително действие.

Четете още в Имидж: изпотяване, Грижи за външния вид
Прочетено: 29,832 пъти Източник: zdrave.bg | 12.10.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Когато човек яде месо, от потта му се носи смрад на гниещи трупове. Не дезодоранти, а вегетарианска диета е нужна!


Болен мозък.. я си ръфай целината и морковите и не говори глупости на хората!


Добави коментар