Text: -A A +A

Репутацията на компетентен човек е изгодна сама по себе си. Тя има голям принос в целият процес на изграждане на имиджа на човека с висок социлен статут. Притежанието на такъв статут дава доста предимства.

Фото: stock.xchng

Репутацията на компетентен човек е изгодна сама по себе си. Тя има голям принос в целият процес на изграждане на имиджа на човека с висок социлен статут. Притежанието на такъв статут дава доста предимства: емоционални (уважение, внимание), социални (по-лесен достъп в определени социални кръгове), материални (по-добрите контакти дават повече възможности да покачите своите доходи).

Ще разгледаме основните стратегии за изграждането на имиджа на човек, с висок социален статут:

1. Демонстриране на артефакти на статут и власт

Дадена стратегия напомня стратегията за демонстриране на атрибутите на компетентност. Какво символизира властното положение на ръководител? Голям удобен кабинет, добър изглед от прозореца, качествено бюро, скъпи канцеларски принадлежности и телефон, хубави картини по стените. Обстановката, трябва да бъде изискана и ненатрапчиво напомняща, че важните решения се приемат в тази стая.

Ако още не притежавате определена власт и статут (и няма, какво да демонстрирате), по-добре е да отделяте основно внимание върху демонстрирането на атрибутите на своята компетентност. Не се подлъгвайте да демонстрирате своята псевдо-власт и псевдо-статут – да карате хората да Ви чакат, да ги бавите, да изпъквате своите връзки и т.н.

2. Демонстриране на своята принадлежност към групата на хората, притежаващи висок статут и власт

Процесът на демонстрация на своите връзки с успешните хората, притежаващи висок статут (ако сам човек не влиза в тази група) се нарича „отразена слава”. Този процес може да се види, например, когато печели някой футболен отбор – тогава улиците на града се пълнят с хора, носещи символиката на спечелилия отбор. Когато отборът губи, присъствието на символиката по улиците рязко намалява (това е процесът на дистанцирането от неуспешните, имащи нисък социален статут хора и събития).

Членството в престижни клубове, дипломи и сертификати от известни учебни заведения Ви обединяват с хората, които имат висок социален статут и власт.

Прочетено: 24,088 пъти Източник: Портал Кариерист | 30.11.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!