Text: -A A +A

При формирането на имидж е важно не само да се стараете да бъдете симпатични и привлекателни, но и да се стремите да се покажете, като компетентен човек. Дори понякога е важно да се представите като човек, имащ определени връзки, висок статут и власт.

Фото: stock.xchng

При формирането на имидж е важно не само да се стараете да бъдете симпатични и привлекателни, но и да се стремите да се покажете, като компетентен човек. Дори понякога е важно да се представите като човек, имащ определени връзки, висок статут и власт. Ще разгледаме тези въпроси по-подробно.

Компетентността е задължителното качество за деловият човек. Това качество е важно не само в сферата на големият бизнес. Всеки специалист трябва да показва необходимата компетенстност в областта, в която работи. Лекарите, психолозите, юристите и други специалисти трябва да бъдат компетентни, за да задържат своите клиенти. Дори в общуването с близките хора трябва да изглеждате компетентни, ако искате хората да се вслушват във Вашето мнение. Как да се представите, като компетентен човек?

Да разгледаме основните четири стратегии за проявата на компетентност:

1. Демонстриране на компетентност

Околните не винаги забелязват проявите на Вашата компетентност. Затова е важно да търсите и дори да създавате възможности да проявите своята компетентност. Ако не сте компетентни в някоя област, по-добре е да избягвате ситуациите, когато Ви се налага да го покажете.

Възможно е да се представите като компетентен човек в област, която не познавате или познавате много повърхностно. Рискът на тази ситуация е много голям – дори хората, пред които демонстрирате компетентност, която не притежавате, нищо да не разбират по въпроса, винаги има опасност да се изложите. Затова, Ви препоръчваме, да не рескувате. Няма нищо притеснително в това да кажете, че не сте компетентен в някаква област – никой не може да знае всичко.

2. Заявяване за компетентност

Случва се, че никак не можем да намерим подходящ случай да демонстрираме своята компетентност по някакъв въпрос. Ако много държите да заявите на хората за своята компетентност по някакъв въпрос, защо направо да не им го кажете? Дадената тактика също има добър ефект, въпреки, че противоречи на правилото да проявявате определена скромност в общуването.

Другата причина, поради която ние рядко декларираме за своите възможности е убеждението, че хората, които наистина са компетентни в някакъв въпрос, не се нуждаят от допълнителна реклама и не бива направо да говорят за своите способности. В същност, ако демонстрацията на компетентност прераства в самохвалство, наистина подобен род декларации могат да навредят на професионалната репутация.

Прочетено: 25,185 пъти Източник: Портал Кариерист | 26.11.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!