Text: -A A +A

Има начини да го практикувате, ако спрете да търсите причини, за да не го правите.

Фото: stock.xchng

Има начини да го практикувате, ако спрете да търсите причини, за да не го правите.

Прави гимнастика, храни се правилно, спи достатъчно...Чували сте това много пъти и от много хора – вашият лекар, родителите ви, може би дори от вашите деца. Но просто нямате време да живеете по книга. Дори нямате време да следите последните тенденции за здравословен живот, а камо ли да ги следвате. Предлагаме ви основните правила на здравословния начин на живот, които да се впишат лесно в натоварения ви график.

Правило 1: обръщайте внимание на храненето!

Яжте плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни.

Избирайте крехки меса без тлъстини и нискомаслени млечни продукти.

Ограничете мазнините, солта и захарта.

При подбирането на храните диетолозите препоръчват да следвате следните указания: Колкото е по-интензивен цвета на зеленчуците или плодовете, толкова по-добре. Интензивно оцветени зеленчуци например са доматите, спанака, тиквата. От плодовете, като пример, могат да бъдат посочени боровинките, черешите, нара, кайсиите. Може да ги купувате изсушени или замразени, когато не им е сезона. По отношение на месните храни – най-здравословни са богатите на омега-3 мазнини, като рибата и дивеча. Винаги избирайте по-крехко месо без тлъстини.

Що се отнася до протеините – нека те да са с растителен произход. Бобовите растения са добър избор. Необходимите мазнини може да си набавяте от ядките, семената, както и от зехтина.

Правило 2: поддържайте добра устна хигиена!

Мийте зъбите си два пъти дневно с паста за зъби, съдържаща флуорид.

Задължително почиствайте зъбите с конец всеки ден.

Почиствайте редовно зъбите си при стоматолог.

Зъболекарите твърдят, че само миенето на зъбите с четка не е достатъчно и препоръчват употребата на конци за допълнително почистване на междузъбните пространства. Смисълът е да се премахне по механичен начин зъбната плака в онези участъци, които не могат да бъдат достигнати с четката за зъби. Когато конецът започне да се разнищва или къса, това означава, че между зъбите ви има твърди образувания и е време да посетите стоматолог.

Прочетено: 5,240 пъти Източник: zdrave.bg | 25.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!