Text: -A A +A

Защо понякога на добро работно място назначават човек, който няма нито необходимата за длъжността квалификация, нито достатъчно опит, а в същото време отхвърлят кандидатурата на много опитен и доказал се професионалист? Най-изненадващите случаи дори показват, че понякога определени хора се предпочитат дори пред връзкарите. Как става този номер?

Фото: stock.xchng

Мистерията е разбулена от германския икономически вестник Wirtschafts Woche.

Данните, публикувани във вестника доказват, че върху успеха в кариерата оказват влияние определени вътрешни и външни характеристики на човека. Най-накрая формулата на успеха е разкрита и е построен моделът на човека, който гарантирано ще има успех в кариерата си. Изненадващо е, че върху постиженията в кариерата оказват влияние дори такива дребни фактори, като белината на усмивката, формата на брадичката и ръстът.

Добрата новина е, че вече можем да Ви запознаем с някои от характеристиките на идеалния кариерист и идеалната кариеристка. Лошата новина е, че далеч не всеки от нас притежава тези качества. Но, нищо не ни пречи да се стремим да ги придобием...

Характеристики на идеалния кариерист:

Сън

84% от мъжете, които се наспиват добре, правят поне една стъпка нагоре в кариерата си на всеки 5 години. От мъжете, които редовно не си доспиват, този процент е само 67,9%. Освен това, тъмните кръгове под очите не украсяват мъжа и дори се подчертават от цвета на тъмните офисни костюми.

Коса

Доказано е, че HR-специалисти предпочитат кандидатите с кафява коса и не обичат тези с рижава. Но, цветът на косата не е толкова важен, колкото самото наличие на коса. Учените още не са успели да обяснят, защо гологлавите по-рядко се канят на интервю за работа и по-често получават откази при кандидатстването си, но това е доказан факт.

Формата на лицето

Повечето успешни мъже-кариеристи имат трапчинка на добре изразената си брадичка, високо чело и тънки устни. Най-компетентно изглеждат мъжете с добре подчертани скули.

Репутация

Само 10% от успеха на събеседването се определя от професионалните познания на кандидата, 30% зависят от доброто му име и цели 60% от степента на неговата известност в професионалните кръгове.

Ръст

Колкото по-висок е мъжът, толкова повече той печели. Тук се наблюдава следната зависимост: всеки 10 см. от ръста на мъжа добавят 5% към неговата заплата. Зависимост съществува дори между ръста на кариериста и неговото образование: студентите в европейските университети са средно с 3 см. по-високи от своите работещи връстници.

Връзки и познати

Всеки трети съвременен млад човек на възраст от 16 до 29 години намира мечтаната работа с помощта на своите добри познати.

Интернет

76% от успешните мъже активно ползват интернет, а 43,6% от тях дори отделят голямо внимание върху информацията за себе си, която се разпространява из мрежата. Това е много мъдро, защото 34% от HR-специалистите точно в интернет търсят информация за поредния кандидат за работа. Най-интересното е, че 54% от кандидатите за работа, които на пръв поглед изглеждат много подходящи, се отхвърлят въз основа на информацията, която се намира за тях в мрежата.

Обобщение: Портрет на идеалния кариерист, според учените:

Двуметров мъж с кафява коса и квадратно чене, имащ щастлив брак, и то с жена. Той прекарва доста време в интернет, но не по време на работа (затова има много добра репутация), но не и по нощите (защото води здравословен начин на живот и добре се наспива). Той има широк кръг от познати и поддържа много добри отношения със своите колеги, като не отбягва да участва и служебните партита.

Прочетено: 16,346 пъти Източник: Портал Кариерист | 01.10.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!