Text: -A A +A
Четете още в Имидж: Етикет

Как трябва да се държим в офисната тоалетна? Правила на етикета.

Фото: stock.xchng

Офисната тоалетна не е най-доброто място за общуване с колеги. Изглежда, че нищо не пречи и човекът е свободен, ама не е много удобно.

Спазвайте нашите правила и никога няма да изпаднете в неудобна ситуация в служебната тоалетна:

1. Според служебния етикет възможно е да събеседвате колега, който си мие ръцете, но не бива да започвате разговор с никой, зает с нещо по-специално.

2. Не зяпайте присъстващите, дори това да е странното момче-куриер, намъкнал се в тоалетната барабар с колелото си и сега старателно се опитващ да се намъкне с колелото в кабинката.

3. Не бива да говорите по телефона в момента, когато ... ами, когато сте заети. Повярвайте, че човекът, с когото говорите много добре чува всичко, ставащо покрай вас, а не само гласа ви.

4. Ако много държите да поздравявате всички, които влизат в тоалетната, не е забранено да оставите отворена вратата на кабинката и от там любезно да поздравявате колегите си. Също така, не е забранено да поздравите човека, настанил се е в кабинка с отворена врата.

5. Никога не говорете с колегите си през затворена врата. Има голяма вероятност те вече да са излезнали, а вие продължавате словоизлиянията в пълна самота или стряскате нововлезналите колеги с това, че си говорите сами.

6. За мъже: Ако един от писоарите е зает, избягвайте да заемате не само съседния, а и изобщо никакъв. Изчакайте човека да приключи и не бързайте да се настанявате.

7. За жени: При жените социалните рамки са малко по-тънки. Не е забранено да се прехвърлите с някоя-друга дума с други жени в тоалетната, дори не е забранено да заформите разговор на някоя по-специфична тема, не приета за обсъждане в „нормалната” обстановка (жените разбират за какво иде реч).

8. И последното, но не по важност. Ако сте началник, опитайте се да не се намъквайте тайно в тоалетната с цел да се прошмугнете незабелязано в някоя кабинка. Точно обратното, трябва да направите вашето появление в тоалетната забележимо. Можете, например, да кашляте при влизането или преди да влезете да кажете на някого нещо така, да се чува в тоалетната. Хората, които вече са вътре в тоалетната ще могат да изберат, дали да се изнесат или просто да внимават какво обсъждат.

Пожелаваме ви приятно използване на служебната тоалетна!

Четете още в Имидж: Етикет
Прочетено: 1,492 пъти Източник: Портал Кариерист | 09.01.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!