Text: -A A +A
Четете още в Имидж: протокол, Етикет

Ние, българите, заслужаваме да познаваме детайлите, на които доброто общество в Европа и света обръща внимание. В Европа е на мода да се организират бизнессрещи на чай. Какво представлява чаената церемония?

Фото: morguefile

България отдавна има нужда от училище за етикет, протокол и маниери. „Суис стар“ има изключителната привилегия да работи за това по швейцарската програма на Института „Вила Пиерфю“. Тя съдържа курсове и лекции, които се провеждат в хотел „Амбасадор“. Лекторите са дипломирани преподаватели от швейцарския институт, които засега работят по четири програми: „Клуб“, „Фокус“, „Бизнес“, „Уикенд“. Те могат да ви дадат компетентен съвет според вашата индивидуалност, мотивация, амбиции и свободно време. Ние, българите, заслужаваме да познаваме детайлите, на които доброто общество в Европа и света обръща внимание. Защото...

  • Етикетът е код на поведение на базата на такт и внимание.
  • Протоколът е умението да използваме правилата на предимствата.

Бизнесетикетът не е квалификация, а практическо умение

Г-жа Ева Куванджиева, изпълнителен директор на фирмата за България, ни покани на английски чай и ни обясни основните правила при него. „Това е следобеден чай. По етикет на него се канят приятелки, за да си поговорят. Да се пие чай, е здравословно. А в Европа е на мода да се организират бизнессрещи на чай.“ В лоби бара на „Амбасадор“ масата за английския чай бе подредена според етикета, красива като картинка.

Разговорът на събралите се на чай жени започна с беседа от домакинята.

Съществуват 3 категории чай – зелен (неферментирал), у-лонг (полуферментирал), и черен (ферментирал) чай. Зеленият чай се нарича още чайна (китайски), а черният – индийски.

Кратка история на чая

През 2737 г. пр. Хр. император Шен Нунг обичал да пие варена вода в парка на двореца под едно красиво дърво. Един ден едно листо от дървото паднало в чашата му. То било чаено. Дали е истина или не, не знаем, но чаят идва от Китай. Там се пиел като лекарство за тонизиране. В периода 618–906 г. започва чаената церемония, почват да се пишат наръчници за изпълнението й. През 1368 г. започва износът на чай – черен и ароматизиран. Същата година японски монах, учещ в Китай, занася семе от чаен храст като подарък на японския император Сага. През XII в. друг японски монах занася в Япония зелен чай на прах (мача) и пренася будизма като религия.

Започва японската чаена церемония

В Европа първи донасят чая датчаните и португалците. Те започват да продават на французите и на германците. Луи ХV създава чаени салони и започва производство на красиви чаени сервизи. През 1618 г. китайците изпращат чай като подарък на цар Алексей.

Четете още в Имидж: протокол, Етикет
Прочетено: 16,967 пъти Източник: Портал Кариерист | 01.06.2006г.

Коментари

Подозрително лице броди из България. Постъпили са множество сигнали в СДВР и ГДБОП за Мария Табакова, представя се като Ралица Мирчева


Така е! Въпросната Табакова най-вероятно ще ще Ви се обади от телефон: 0895078200


Дамата иска пари за инвестиции или, забележете пари да Ви върне инвестициите и да Ви спаси от измамни схеми. Оказва се, че според Г-ца Табакова, спасяването от измамна схема изисква да сте жертва на измама


Добави коментар