Text: -A A +A

Разказвайте на хората за себе си и за това, с какво се занимавате. Правете това правилно, в точното време и на точното място. Непрекъснато работете върху своята репутация и ще видите, че резултатите няма да закъснеят.

Фото: Microsoft
Покажете най-доброто от себе си

Изберете от своите умения и способности най-добрите и само тях презентирайте пред хората.

Съставете си подробен списък с най-добрите си компетенции. След това изхвърлете от него повтарящи се умения, тези, които нямат никакво отношение към професията ви и уменията, които са много разпространени и обичайни за всеки професионалист във вашата област.

От уменията, които са останали в списъка изберете тези, които най-добре ви се отдават и най-ценни във вашата професия. В най-добрия случай притежавате умения, които са много ценни и, в същото време, малко хора ги притежават. Ако нямате такива изберете това, което просто правите най-добре.

Най-накрая ще ви остане списък с компетенциите, които трябва да презентирате пред хората. Включете ги в „историята” си, подчертайте ги в разговорите със своите колеги и потенциалните клиенти.

Пресичайте „черния PR”

Репутацията трудно се изгражда и лесно се срутва. Никога не оставайте липсата на отговор да развали вашата репутация.

В повечето случаи хората лесно вярват на клюките. Бъдете готови да се защитите, ако някой разпространява такива за вас. Действайте бързо, не оставяйте нещата да се развиват без вашата намеса.

Доказвайте, че сте прави, спокойно и уверено. Оперирайте не с емоции, а с факти и доказателства. Най-добре е, ако имате възможност да се защитите в присъствието на човека, разпространяващ за вас неприятни слухове.

Често е достатъчно веднъж да покажете, че можете да защитавате своята репутация, за да предотвратите атаките върху вашата репутация в бъдеще.

Не подминавайте и случаите, когато нещата, които разправят за вас, все пак имат някаква истинна основа. Ако не сте прави в нещо, което активно обсъждат хората, признайте веднага своята грешка и убедете хората, че можете да се справите със ситуацията. Никой не е идеален. По-важно е хората да знаят, че можете да се справите с всяка сложна ситуация, отколкото да мислят, че сте безпогрешен.

Останете звезда завинаги

Поддържането на добър имидж е непрекъснат процес. Не мислете, че щом хората веднъж са научили за вас като за добър професионалист, те за години напред ще ви помнят като такъв.

В повечето случаи, репутацията изисква постоянна работа, иначе хората ще ви забравят много бързо.

Не пропускайте възможностите да покажете своите добри страни. Дори някои случайни срещи могат да бъдат от полза за вашата репутация. Развивайте се като професионалист и разказвайте за своите постижения на колегите си, своите приятели и познати – на всички, които потенциално могат да разкажат за вас на други хора.

Ако сте постигнали нещо наистина голямо, направете парти в чест на вашия успех – не оставяте нещата да минат незабелязано. Партита се запомнят по-добре от всички самопрезентации.

Направете си блог в интернет и записвайте там своите професионални постижения. Винаги ще се намерят хора, които ще харесат вашия блог и ще подкрепят вашия добър имидж.

Всеки от нас е уникален и е добре да можем да се показваме в най-добрата си светлина. Ако не се грижим за имиджа си на професионалисти, кой ще се грижи за това?

Успех!

Прочетено: 3,182 пъти Източник: Портал Кариерист | 25.10.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Подозрително лице броди из България. Постъпили са множество сигнали в СДВР и ГДБОП за Мария Табакова, представя се като Ралица Мирчева


Така е! Въпросната Табакова най-вероятно ще ще Ви се обади от телефон: 0895078200


Дамата иска пари за инвестиции или, забележете пари да Ви върне инвестициите и да Ви спаси от измамни схеми. Оказва се, че според Г-ца Табакова, спасяването от измамна схема изисква да сте жертва на измама


Добави коментар