Text: -A A +A

Популярността и добрата репутация няма да са излишни нито за адвокат, нито за професор, нито за офисен работник. Не вярвайте на хората, които казват, че трябва само добре да работите, а известността ще ви намери, дори нищо да не правите за да станете популярен. За съжаление, всеки популярен човек е положил доста усилия да стане такъв.

Фото: Microsoft
Бъдете пред очите на хората

Не е лесно да бъдеш звезда. Създаването и поддържането на добър имидж изисква доста усилия.

Най-напред, трябва да имате активен начин на живот и да не Ви мързи да се показвате пред хората.

Например, ако сте начинаещ професионалист и тепърва започвате да си градите добро име, посещавайте мероприятия, където ще Ви забележат и потенциалните Ви клиенти и Вашите колеги. Дори никога да не успеете да говорите с тях лично, с времето ще Ви забележат и запомнят и когато ще се наложи да работите с тях, ще им изглеждате познати и ще Ви имат по-голямо доверие.

Имайте нещо специално

Трябва с нещо да се откроявате от тълпата. Добре е, ако притежавате ефектна външност – в този случай вниманието на хората Ви е в кърпа вързано. Но, повечето от нас не притежават външност на фотомодели, затова трябва да имате някакъв ефектен детайл във външността си, който да спре погледите на хората върху вас. При избора на „детайла” се съобразявайте с обичайния имидж на представителите на вашата професия – не бива да излизате извън рамките на приетите във вашия кръг традиции.

Универсалния „специален” детайл във всяка ситуация е хубавата усмивка. Тя винаги се запомня от хората и предизвиква симпатия.

Много е важно да знаете какво да кажете за себе си на непознати хора. Няма нужда на дълго и на широко да разправяте на хората своята биография и подробностите на трудовите си постижения. Още повече, че със сигурност няма да имате възможност да изнасяте дълги речи пред непознатите хора. Затова трябва да се научите да говорите за себе си кратко, точно и атрактивно.

Подгответе предварително „стандартна” история за себе си като за професионалист, която можете да кажете в рамките на няколко секунди (например, докато се качвате с някого в асансьор). Тази история трябва да съдържа най-основната информация за това с какво точно се занимавате, с какво и на кого могат да бъдат полезни Вашите умения и защо сте от най-добрите.

Ако притежавате няколко професионални умения, не бива да ги смесвате в една „история”. Подгответе няколко вариации за различните случаи и използвайте тази, която е подходяща за случая. Няма, например, необходимост, на потенциалния клиент, когото можете да спечелите като адвокат, да разправяте и за това, че също така сте и сертифицират треньор по фитнес.

Подходящата кратка „история” може да изглежда по следния начин: „Аз съм юрист. Мога да реша всеки казус в областта на семейното право” или „Аз съм специалист в областта на човешките ресурси. Знам как да се намери най-добрия специалист във всякаква област.”

Следва продължение...

Прочетено: 3,446 пъти Източник: Портал Кариерист | 18.10.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Подозрително лице броди из България. Постъпили са множество сигнали в СДВР и ГДБОП за Мария Табакова, представя се като Ралица Мирчева


Така е! Въпросната Табакова най-вероятно ще ще Ви се обади от телефон: 0895078200


Дамата иска пари за инвестиции или, забележете пари да Ви върне инвестициите и да Ви спаси от измамни схеми. Оказва се, че според Г-ца Табакова, спасяването от измамна схема изисква да сте жертва на измама


Добави коментар